Blog

BIM Sohbetleri – 2
30 Kasım 2019

Kategoriler:

Etiketler:

Selam.

BIM Sohbetleri içerik serisinin ikinci bölümüne hoş geldiniz. Geçen yazıda başladığım içeriğime devam ediyorum.

Hızlanın!

Geçtiğimiz Mimarlık Haftası İzmir etkinliklerinde görev alarak gerçekleştirdiğimiz ‘sohbet’ toplantısında bahsettiğim konular, genel anlamda bir BIM yazılımında bulunması gereken ‘yetenekler’ ve bu yeteneklerin bize kazandırdığı ‘avantajlar’ üzerine yoğunlaşmıştı. Bilinen en eski ve en tecrübeli mimari BIM uygulamalarının öncüsü ARCHICAD‘in de bize kazandırdığı ‘avantaj’ kapsamında (‘BIM Uygulamalarının Güçleri ve Yetenekleri’ ana başlığı altındaki) ilk değindiğim konu “HIZ” idi.

Hızlı üretim yapmak, süreçleri daha kısa sürelerde tamamlamak, müşterilere ve teknik kişilere sunum ve dokümantasyon olarak çok daha hızlı geri dönüşler yapabilmek adına bir takım örnekler vermeye çalıştım, bunlardan biri, 3D model üzerinden 2D dokümanların otomatik elde edilebilmesidir şüphesiz. Klasik CAD yazılımlarında zaten 2D üretilen plan çizimlerinden kesit ve cephelerin oluşturulması için yine 2D araçlara (paralel yardımcı referans çizgilerine vs.) gereksinim vardır. Sizin her ne kadar hemen arka odanızda ‘gözü kapalı ve tıkır tıkır AutoCAD kullanan sağlam bir teknikeriniz’ olsa da, bir BIM uygulamasındaki otomatik kesit ve cephe oluşturma pratikliğinin önüne geçemeyecek, bu uygulamalar kadar hızlı ve hatasız şekilde sonuca ulaşamayacaktır. Hele ki projenin olası revizyonlarının (ki illa ki olacaktır!) işlenmesinde harcanan emek ve zamanın hesabını yine en iyi bu CAD operatörleri yapabilir diye düşünüyorum.

BIM uygulamaları parametrik elemanlarla çalışırlar ve bu elemanların öntanımlı ayarları sayesinde (ki ARCHICAD’deki karşılığı Favoriler’dir, bu konu üzerine canlı yayında vermiş olduğum bir webinar’ın kaydına şuradan ulaşabilirsiniz) son derece hızlı üretim yapılabilir, parametreleri değiştirilen elemanların (duvar, pencere, tefriş vs) 2D ve 3D görünümleri de otomatik olarak güncellenmektedir.

Hızlı başlangıca imkan veren, dolayısıyla zamandan tasarruf anlamına gelen çözüm, (ki aslında bence bir zorunluluktur!) ofis standartlarını da yansıtan birer başlangıç dosyası diyebileceğimiz template dosyalarıdır. İçerisinde tüm ayarlarınızın (pafta düzenleriniz, favorileriniz, katman düzenleriniz vb.) bulunan boş bir proje hayal edin, işte o bir template (altlık) dosyasıdır ve her ofise gerektir… Günümüzde ise hala (yine CAD yazılımlarında diyelim) ‘anam babam’ usülü diyebileceğim yöntemlerle, yeni başlayacak bir proje için daha önceden bitirilmiş bir projenin açılarak içinin temizlenmesi ve Save As yapılmak suretiyle yola devam etmek yöntemidir ki bu, bir BIM yazılımda pek mümkün olamaz çünkü tüm içeriğe tek bir sayfada erişemezsiniz, alt bileşenler ve ciddi bir veritabanı uygulaması vardır ve tüm içeriğin tek tuş ile silinmesi gibi bir yöntem söz konusu değildir. İşbu nedenle sıkı bir template dosyası, mimari BIM yazılımlarıyla ciddi uygulamalar çizen ofisler için elzemdir.

Bir sonraki yazımda yine bu ana başlık kapsamında bahsettiğim Birlikte Çalışma imkanlarından söz ediyor olacağım.

Sevgiler,

Ender

Ender Aydın

Ender Aydın

Derste olmadığım sürece hızlı geri dönüş yaparım :)

I will be back soon

Ender Aydın
Selamlar... 👋
Sizinle iletişimde kalmak isterim, bana aşağıdaki sosyal medya veya iletişim kanallarımdan her zaman ulaşabilirsiniz...
Aktif iletişim kanallarım:
chat Hızlı İletişim