Blog

Cuma Postası – Sayı: 003
9 Şubat 2018

Kategoriler:

Etiketler:

Cuma Postası – Sayı: 003

Yaşasın, bugün Cuma!

Her Cuma günü yayınlama kararı aldığım Cuma Postası’nın 3’üncü (ve saat bazında gecikmiş!) sayısına hoş geldiniz! Yok, yapamıyorum, istiyorum ki Perşembe’den içerik hazır olsun ve Cuma sabahı 08:00’de pıt diye browser’larınızdan alacağınız bir bildirimle direkt yazıyı okumaya başlayın lakin olmuyor işte. Hiç değilse gün çıkmadan yayına alabileceğim bir içeriğim var, vakit kaybetmeden başlayayım…


Farklı kotlarda, farklı binalar…

Klasik bir ARCHICAD sorusudur: “Hocam, şimdi bizim iki blok binamız var ve bunların zemin kat girişleri farklı kotlarda, bunları nasıl modellemek lazım? Katlar karışıyor, dosya çok şişiyor, planda duvarlar gözükmüyor…

Çok eski ARCHICAD kullanıcı abi ve ablalarımız buna şöyle bir çözüm getirmişlerdir: Obje yapmak… Blokların tamamını seçip bir obje olarak kaydetmek ve sonrasında da araziye farklı kotlara bu objeleri (dolayısıyla blokları) yerleştirmek… Evet, modelleme sonrasında görselleştirme yapmak, tüm model sahnesini bir render yazılımına (Twinmotion, Lumion, 3DS Max vs.) export etmek için yeterli bir yöntem gibi görünüyor ama ya uygulama çiziyorsanız? Böyle bir durumda blokların bir GDL objesi olması, sonradan yapılacak revizyonlar noktasında size ayak bağı olacak çünkü tekrar tekrar objeyi yenilemeniz gerekecek, vakit ve model niteliği kayıplarınız oluşacak…

Neyse ki bunun için hotlink’ler ve modüller var ve şöyle çalışıyorlar: Siz her bir blok modeli kendi içinde ayrı bir PLN dosyasında tamamlıyorsunuz, sonra da bu PLN’lerinin her bir katını bir “module” olarak 3’üncü bir genel PLN dosyada bir araya getiriyorsunuz. İşin güzeli, siz blokları güncellediğinizde, genel modeldeki içerik de otomatik güncelleniyor. 😉

Bunu anlatan bir video olsa da izlesek…” diyenler? Aşkolsun, konuyla ilgili içeriğim 14 Aralık 2015‘ten beri ArchiCAD-TR Youtube kanalımda!


Tadilat… Yenileme…. Renovasyon!

Senaryo bu ya, ofise bir beyefendi girdi, dedi ki “Benim yeni aldığım bir dükkan var, tadilat projesi çizdirmem gerekiyor, yardımcı olabilir misiniz?“. Dedim “Tabi ki, şöyle buyrun, ARCHICAD size yardımcı olsun…” 🙂

Normal CAD yazılımlarında ve aslında belki de klasik kağıt kalem yordamıyla gerçekleştirilen bir tadilat/yenileme/renovasyon işinde önce hali hazır çizimler (gerektiğinde rölövelerin de yardımıyla) hazırlanır, ardından tasarıma geçilmesi için hali hazır bir kenara kopyalanır (çünkü sonradan CAD ortamında değiştirilmesi gereken kısımlar silineceğinden orijinal çizimler bozulsun istenmez haliyle), korunacak duvar, kolon vb. kısımlar kalacak şekilde temiz bir plan üzerinden tadilat/yenileme/renovasyon amacıyla tasarıma başlanır. Aradan bir süre geçer, tadilat için çizimler ilerler ve fakat sonradan bir nokta fark edilir: Hali hazırda örneğin bir kapının yeri yanlış çizilmiştir, bir pencerenin de gösterimi atlanmıştır! Elde iki tane çizim vardır, orijinal (hali hazır) ve tadilatta belirli bir aşamaya gelmiş yeni çizim… Ve bu atlanan hususların şu an her iki yere de işlenmesi gerekebilir, işte bu bir vakit kaybıdır çünkü daha sürecin en başında eksik bir hali hazırın kopyası alınarak tadilat çizimlerine başlanmıştır… tüh! Neyse ki tek bir tadilat çizimi ilerliyordu, ya onu da kenara kopyalayıp ikinci bir tadilat alternatifi ilerletmiş olsaydık? Buna da şükür canım!

E şimdi kesin ARCHICAD’te bunun için de güzel bir işlev, bir video falan, ha hocam?” diyenler? Teessüf ediyorum, 2 seneyi aşkın bir süredir Youtube’da ArchiCAD-TR kanalımda bunun örneğin yayında!


ARCHICAD 21 Güncellemesi: 5021…

7 Şubat 2018 tarihinde 21 için 5021 güncellemesi (kütüphane güncellemesiyle birlikte) Graphisoft tarafından yayınlandı. Bu güncelleme hata düzeltmeleri yanı sıra iki yenilikle birlikte geldi, bunlardan biri PDF Reviewer Tool Connection (bir PDF dosyası içerisinden mimar ve mühendislerin işaretleme araçlarıyla proje üzerine haberleşebilmesini imkanı tanınıyor), bir diğeri de Link Rhino işlevi (harici bir 3DM dosyasının proje içerisine bağlanması ve dışarıdan Rhino ile bu 3DM’in güncellenebilmesi sağlanır) … Detayları okumak isterseniz buraya, “Hiç uğraşmayayım, direkt indireyim, sonra bakarım” diyenler ise direkt buraya tıklayabilirler… Söylediğim gibi 21 kütüphanesi de 5555.4 sürümüyle güncellendi, ağırlıklı olarak merdiven ve korkuluk objeleri üzerine yoğunlaştılar diyebiliriz…

Dip not: İşlevler geliştikçe ve ARCHICAD kapsamı/gücü/kapasitesi arttıkça, güncelleme dosyalarının da boyutları gözle görülür şekilde (önceki güncellemelere bakınca anlaşılıyor ki) gittikçe artıyor, zira Windows için bu son 5021 güncellemesi 1 GB!… =/


ARCHICAD E-kitabında indirim… Demedi demeyin!

Bu satırlar “Hocam, öğrenciyiz sonuçta, bizleri de düşünen bir tarife geldiğinde haberimiz olsun!” diye soran sevgili takipçi kardeşlerime gelsin… Türkiye’de bir ilk olan “ARCHICAD ile Mimari Modelleme” isimli e-kitabım, yıllık abonelikle 249 TL’den satıştadır…

Hiç böyle TL bazında şeyler yazmak istemiyorum buraya, sevmiyorum para konuşmayı ancak emin olun bazen gerekiyor çünkü (nasıl oluyorsa) dikkatten kaçıyor, web sayfamdaki ilgili sayfaya gelmeden fiyat bilgisi gözden kaçabiliyor… Yazıyorum işte, 249 TL… Yeter ki herkes faydalanabilsin… 😉


Bir sonraki Cuma Postası’nda buluşmak üzere, esenlikler.

Ender AYDIN
Mimar & Yetkili ARCHICAD Eğitmeni

Ender Aydın

Ender Aydın

Derste olmadığım sürece hızlı geri dönüş yaparım :)

I will be back soon

Ender Aydın
Selamlar... 👋
Sizinle iletişimde kalmak isterim, bana aşağıdaki sosyal medya veya iletişim kanallarımdan her zaman ulaşabilirsiniz...
Aktif iletişim kanallarım:
chat Hızlı İletişim